چه عاملی سبب بروز لکنت می شود
- شناسه خبر: 1652
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۷ مرداد ۱۴۰۱ ساعت ۹:۵۷
- نویسنده:
چه عاملی سبب بروز لکنت می شود
بروز لکنت احتمالا تحت تأثیر چند عامل است. درحالی که اغلب تصور می شود لکنت علتی منفرد دارد. لکنت احتمالا زمانی شروع می شود که مجموعه ای از علل با هم جمع شوند. شاید عوامل متفاوتی در کودکان مختلف منجر به یک نتیجه ی مشابه یعنی لکنت شود، بنابراین جستجوی علت واحد در حینی که علل متفاوتی وجود دارد به جای حل مشکل خود می تواند تبدیل به مشکل جدیدی شود.
نظریه های متعددی درمورد علت لکنت کودکان وجود دارد، اما هیچ کدام به شکل رضایت بخش تمام اطلاعات موجود در این باره را در بر نمی گیرد. دلیلی وجود ندارد که فکر کنیم لکنت معمولا نتیجه یک ضربه، یک مشکل عاطفی یا تجارب غیر عادی کودک است. به هر حال بنا به دلایلی بعضی از کودکان برای ابتلا به لکنت زمینه ی موروثی دارند.
بعضی از کودکان که لکنت دارند، از همان آغاز با گفتار و زبان خود در تقلا و کشمکش هستند. درحالی که به نظر می رسد سایر کودکان پیش از آن که مبتلا به لکنت شوند، مشکل کمی در تکلمشان دارند. لکنت، اغلب پس از آن که کودک جمله سازی را آموخت (گاهی بعد از ۲ سالگی) شروع می شود. هیچکس به طور قطع نمی داند چرا بعضی از کودکان پس از یک دوره ی به ظاهر طبیعی رشد گفتار، شروع به لکنت می کنند. یک نظر این است که توانایی ها و مهارت های گوناگونی که برای گفتار لازم است، با سرعت های متفاوتی رشد می کنند. برای مثال، مشاهده ی کودکی که توانایی های زبان بیانی او در سطح بالایی باشد اما توانایی او در گفتار روشن، سریع و دقیق، تأخیر داشته باشد غیر عادی نیست. شاید “عدم تطابق رشدی” در این باره که چرا کودکان پس از مدتی گفتار روان و طبیعی، نمی توانند همان روانی و سادگی را حفظ کنند، مؤثر باشد. به هر حال علت هر چه باشد از آنجا که لکنت بیشتر به عنوان “اختلال دوران کودکی” توصیف می شود، اختلالی است که معمولا مدتی پس از رشد گفتار کودکی پدیدار می شود.
لکنت به ندرت پس از یک ضربه ی ناگهانی شروع می شود. گاه دیده شده است که پیش از شروع لکنت فرد تجربه ای غیر منتظره و یا جراحتی شدید و جدی داشته است. چنین مسأله ای می تواند تنش زا باشد، این نوع شروع ناگهانی بسیار نادر است. در حقیقت بیشتر کودکانی که این نوع ضربه ها یا شوک های ناگهانی را تجربه می کنند به لکنت مبتلا نخواهند شد.
نویسندگان:
عبدالعظیم شهرویی(دکتری روانشناس بالینی)
فرشته عالی(دانشجوی روانشناسی)
مرکز تخصصی روانشناسی و مشاوره ذهن برتر
شماره های تماس:
۰۹۰۱۵۰۳۸۷۹۲ و ۰۹۳۵۶۰۵۰۹۹۵
آدرس:اهواز،نادری،خیابان موسوی،مجتمع پزشکی خاتم الانبیا،طبقه ۴