به گزارش پایگاه اطلاع رسانی قلم کارون؛ معاون مطالعات پایه و طرح های منابع آب سازمان آب وبرق خوزستان با بیان اینکه سد کرخه بزرگترین سد خاکی در منطقه و حتی جهان است؛ عنوان کرد: سد کرخه با طول تاج قریب سه کیلومتر با حجم ذخیره ۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب وظیفه تامین آب اراضی پایین دست حوضه که حدود ۲۰۰ هزار هکتار است را به عهده دارد.
علی شهبازی ضمن تشکر از کشاورزان در خصوص به دست آوردن رکورد های قابل توجه در کشت پاییزه تصریح کرد: این رکوردها قطعاً نتیجه برنامه ریزی دقیق، افزایش بهره وری استفاده آب در کشاورزی ،زمانبندی واستفاده از نهادهای مختلف است.
وی با اشاره به اینکه حوضه آبریز کرخه تقریباً ۵۰ هزار کیلومتر مربع است که نزدیک به چهل و سه هزار کیلومتر مربع آن بالای سدکرخه قرار گرفته است؛ اظهار کرد: منابع آبی که وارد حوضه آبریز کرخه می شود تقریباً در بالادست کرخه قرار دارد.
شهبازی با بیان اینکه از نظر هیدرولوژیکی منابع آب قابل بهره برداری در حوضه آبریز سد کرخه نوسانات بسیار قابل توجهی دارد؛ عنوان کرد: منابع آب ورودی به استان در طول دوره ثبت آمار، میان یک میلیارد تا ۱۵ میلیارد متر مکعب متغیر بوده است.
وی با بیان اینکه این نوسانات یک پیام را به ما می دهد؛ گفت: نوسانات شدید منابع آب در حوضه کرخه به ما یادآوری می کند در بخش مصرف، انعطاف پذیری داشته لازم را داشته باشیم تا با این تغییرات بتوانیم سازگار و آثار خشکسالی را به حداقل برسانیم.
معاون مطالعات پایه و طرح های منابع آب سازمان آب وبرق خوزستان با بیان اینکه در سه سال گذشته با خشکسالی روبرو بودهایم :تصریح کرد : در دو سال متوالی عملاً هیچ گونه آبی در سد کرخه ذخیره نشد و روان آب های تولیدی حوضه به اضافه بخشی از ذخایر سد کرخه برای تامین آب کشاورزی و سایر مصارف حوضه آبریز صرف شد.
وی با اعلام اینکه در سال گذشته بیشترین میزان تخلیه آب از مخزن سد کرخه انجام شد؛ خاطرنشان کرد: در آذرماه سال گذشته بعد از تامین دور اول کشت پاییزه حجم تراز سد کرخه به ۱۶۸.۳ متر از سطح دریا رسید که کمترین تراز تجربه شده در طول دوره بهره برداری از این سد بوده است.
شهبازی با بیان این که قریب به دو سال از تخلیه کننده تحتانی سد، تامین آب را انجام دادهایم ؛اظهار کرد: در سال آبی جاری که از یکم مهر ماه آغاز شده است مجموعه ورودی سد کرخه تاکنون دو میلیارد و ۲۵۰ میلیون متر مکعب است که این رقم نشان دهنده آن است که از نظر تولید منابع آب همچنان در شرایط خشکسالی قرار داریم با این تفاوت که با عنایت الهی و بارش های سال گذشته پایین دست سد کرخه بخشی از نیازهای کشاورزان تامین و به مدد بسته های انتقال آب بین حوضهای تامین بخشی از نیازهای ها از طریق تبادلات آبی بین حوضه دز و کرخه مقدار ذخیره سازی را توانسته ایم افزایش دهیم.
معاون مطالعات پایه و طرح های منابع آب سازمان آب وبرق خوزستان با اعلام اینکه در حال حاضر تراز سد کرخه ۱۹۵ متر از سطح دریا است؛ تصریح کرد: تراز بهره برداری از سد کرخه ۱۸۶ متر از سطح دریا است. یعنی تا این تراز از تونل های اصلی تخلیه آب، تامین آب پایین دست انجام می شود و در تراز های پایین تر باید از مجاری تخلیه کننده تحتانی استفاده کنیم.
شهبازی در ادامه جلسه با بیان اینکه با بررسی شرایط خشکسالی در جلسه شورای کشاورزی برای کشت تابستان حدود ۴۰ هزار هکتار از سوی سازمان جهاد کشاورزی بر اساس الگوی کشت در نظر گرفته شده است؛ عنوان کرد: عدالت در تامین و توزیع آب را در حوضه پاییندست کرخه را بسیار مهم است.
وی گفت: هر ۶ شهرستان در پایین دست حوضه کرخه، تمامی ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی پایین دست سد بعلاوه کشت های دائم، دام های سنگین و نیازهای تالاب هورالعظیم که جزو شاخص های اصلی این حوزه هستند به یک نسبت از منابع آب سهم دارند.